Juliutflykten till 5-örefortet

  • 16 jul 2022

image: Juliutflykten till 5-örefortet

Målet för årets Juliutflykt var 5-örefortet i Oxelösund.

Femton deltagare kom till Shell i Botkyrka för utflykten till 5-örefortet i Oxelösund. De flesta av oss körde på relativt moderna hojar men med två undantag, två häftiga "customized" BSA Gold Stars, se nedan.

Vi delade upp oss i två grupper och körde via Vällinge till Södertälje och in på gamla Riksettan. Den andra gruppen körde vilse i Södertälje och kom med 10 minuters fördröjning till Vagnhärad för vårt fikastopp. När vi kom till Nyköping körde första gruppen fel och kom i sin tur 10 minuter sent till 5-örefortet. Det visade sig att våra GPS:er inte är att lita på, resultatet beror på hur de är inställda och hur väl ledaren hittar. Om man ser det från den positiva sidan så blir utflykten extra intressant när ingen vet hur vi kommer att köra!

Framme vid fortet, som ligger på 5-öresnäset, fick vi en mycket intressant guidad tur. Fortets uppgift var att försvara inloppet till Norrköpings hamn med tre stycken 7,5cm Boforskanoner. Anläggningen byggdes i början av 60-talet och togs ur tjänst i slutet av 90-talet. Idag byggs inga fasta försvarsanläggningar mer utan det som gäller är mobila enheter. 

Här kikar vi i ett periskop, med fantastisk skärpa, som ligger 9 meter under marknivån.

Fortet kunde härbärgera och föda ca. 70 personer under 30 dagar utan kontakt med den yttre världen.

Under hemresan delade vi åter upp oss i två grupper vilka i sin tur delade upp sig då många valde sina egna hemvägar. Vi hade bra väder fram till sena eftermiddagen då det började regna. Vi var alla nöjda med dagen och i synnerhet med den guidade visningen. Vägvalet och genomförandet måste bli bättre i framtiden och undertecknad lovar att "trimma" sin GPS.

Göran Hjertstedt
MCHK Stockholm