Rapport från 55:e Stockholmsrallyt

  • 6 sep 2022

 

 

Det 55:te Stockholmsrallyt

Det första hösttecknet för oss på MCHK Stockholm är Stockholmsrallyt som går av stapeln 1:a helgen i september. I år hade vi som så ofta tidigare tur med vädret, solsken under större delen av dagen med endast några regndroppar när det var dags att köra hem.

Uno Jonsson förklarar banan.

Banan som var lagd av Uno Jonsson som har en enorm kunskap när det gäller krokiga vägar i Stockholmstrakten. Denna gång körde vi på norra sidan av Stockholm närmare bestämt runt Vallentuna och Knivsta. Nästa år blir det på södra sidan och som tidigare alternerar vi.

28 deltagare kom till starten vid Hökeriet, i närheten av Lindholmen, i Vallentuna. De körde ca. 8 mil på pilade småvägar upp till Knivsta med sex tipskontroller på vägen. I år var det lite klurigare än vanligt och av totalt 13 möjliga poäng hade vinnaren Niels Nielsen 7.1/3 poäng. Det låga poängtalet kan bero på att vi, som omväxling, valt att ha med få mc-relaterade frågor.

I mål vid Hökeriet väntade en lätt lunch samt prisutdelning. De tre första var Niels Nielsen 1:a, Stefan Ljungvall 2:a och Lars Eriksson 3:a. De tio första deltagarna fick välja priser från prisbordet.


Segraren, Niels Nielsen, vid prisbordet.


Överlämnande av vandringspriset.

Själv åkte jag (Lasse) hemifrån i ottan. Det tar tid att ta sig runt i Stockholm även om jag bor på norra sidan. Den koppen kaffe jag fick vid starten satt gott och då var redan hela organisationen på plats. Efter lite genomgång av Uno gav vi oss i väg. Jag hade planerat en ensamfärd runt banan men stötte på ”Unos grupp” redan i nionde kurvan. Han är säker den där Uno! Känner alla vägar och stigar norr om stan. Och söder om stan också!

Vem kan tro att det finns småvägar över fält och genom skogar så nära Stockholm centrum? Under Arlandas start- och landningsbanor finns mycket att se och uppleva. Nästan mitt i Märsta går en för mig hittills osynlig väg mellan två hus. Krokigt så det räcker och nästan bara asfalt. Och att det finns så många halvt övergivna hus uppblandat med de mest fantastiskt prunkande sommarstugor och trädgårdar. Inne i Knivsta blev det lite ”knivigt” (Förlåt. Kunde inte låta bli!). Men vi hittade till sist kontrollen. Åter ut på småvägarna för att korsa stora Arlandavägen. Dock i ett annat plan än där den hetsiga trafiken går. (Förlåt igen).

Tillbaka på Hökeriet fick vi en hamburgare. Inte vilken Mc-Donalds som helst utan en gjord på högrev från den lokala gården. Och nugjord. Och fräsch! Mer kaffe förstås.

Tack till alla som lagt banan, pilat så det nästan inte gick att missa, (se Knivsta ovan), fnulat till frågor, räknat, fixat prisbord och allt annat som behövs för att vi ska trivas.

Vid halv tretiden gav vi oss av hem.

Text. Göran Hjertstedt och Lars Johansson. Bilder: Hans Eriksson och Göran Hjertstedt 

Här kommer de rätta svaren: