Höstutflykten till Mopedum 25 sept.

  • 27 sep 2022

Sommarens sista utflykt gick till Mopedum i Nynäshamn

I söndags den 25/9 samlades 18 åksugna vid Shell-macken vid Botkyrka kyrka för en åktur söderut med ett besök på Mopedum i Nynäshamn. Dagen förgylldes med ett kalasväder med idel solsken. De anlända aderton uppdelades i två grupper för ett säkrare flyt i trafiken och med varsin ”föråkare” med färgglad varningsväst.

Turen var planerad att gå i huvudsak via Hågelby till Tumba och Vårsta med väg 225 ner mot Sorunda. Ett avbrott från den stora 225:an gjordes i slingan förbi Fituna gård. Efter Sorunda fortsatte turen ner mot och förbi S:t Vika för att så småningom nå Nynäshamn. Detta var den första gruppens körsträckning medan den andra lite busigare gruppen gjorde några egna utvikningar via bl.a. Kagghamra och Lyngsta/Linddalen mot S:t Vika.

Så till Mopedum som är ett fantastiskt nostalgimuséum som speglar vårt leverne under efterkrigstiden med allt från hushållsprodukter, bensinmackar och kändisar, för att inte nämna det viktigaste, mopeder i tjogtals. Alla i huvudsak från 50- och 60-talen. Här tändes det till med minnessnack från tiden det begavs sig. Alla har ju ett mopedförflutet.

Efter en slinga ner till Lövhagen, som dock inte alla hängde med på, avslutades den lite mer organiserade turen med färd tillbaka norrut via Segersäng, Grödby och Västerby. Därefter fri åkning hem för samtliga.

En lyckad avslutning på utflyktssäsongen.

En ”föråkare”.

Text: Tord Pantzar

Bilder: Hans Eriksson