40 år med Valborundan 2023

  • 26 maj 2023

Undertecknad poserar vid min Triumph Thunderbird

40 år med Valborundan 2023

MCHK Gävleborg, motorcykelhistoriska klubben, genomförde på Kristihimmelsfärdsdag för 40:e gången Valborundan. Första gången kördes rundan 1982 två år under pandemin blev den inställd.

Min Triumph Thunderbird från 1950 

Morgontemperaturen var 4° när jag körde, min gamla Triumph, de 10 mil jag har upp till Valbo. Väl framme kunde jag skala av mig ett lager underställ då temperaturen stigit till ca. 10° under resten av dagen hade vi strålande solsken och ca. 15°.


Kontrollen i Forsbacka.

Av de 171 anmälda deltagarna, därav ca. 20 passagerare, kom drygt 160 till start och 142 lämnade in sina poängkort. Banans sträckning var 10 mil med 1 mil grusväg. Rundan gick först genom det vackra brukssamhället Forsbacka för att på slingriga vägar ta oss ut till kusten och lunchstoppet på Skärgårdskrogen Utvalnäs. God mat tyckte undertecknad, där de flesta satte sig vid de många utomhusborden med den vackra utsikten mot havet.


Utsikten från Skärgårdskrogen i Utvalnäs


Kända medlemmar från Stockholm.


Parkeringen vid Utvalnäs.

 


Sista kontrollen.

Sex kontroller med fyra kluriga uppgifter att lösa på varje kontroll, det var blandade uppgifter från både motorcykelsport, teknik och samhälle. Utslagsfrågan var att uppskatta sträckan som alla ekrar till en Husqvarna motorcykel bildade? Rätt svar: 1577 cm.


Årets segrare Håkan Fogelin med ordförande Michael Matsson.

Vid 15-tiden var vi tillbaks till startområdet och en timme senare var det prisutdelning. Hur gick det då?  Jo Håkan Fogelin från Uppsala tog hem segern med sin Honda FTP 500 från 1982. Håkan var ensam om att få 20 poäng.

Undertecknad kom på 6:e plats med 18 poäng tillsammans med 5 andra av vilka tre var bättre på utslagsfrågan!

Ett mycket trevligt rally med god samvaro. Hemresan på min Triumph gick bra förutom att halvljuset la av men för att citera Joseph Lucas ”en gentleman behöver ingen belysning för han kör inte efter mörkrets inbrott”!

Vid pennan Göran Hjertstedt
Ordf. MCHK Stockholm