Månadsmötet ons. 6 dec.

  • 7 dec 2023

image: Månadsmötet ons. 6 dec.

Urban Ehrvall berättar om motorcyklarna från Nymanbolagen.

Kvällens föredrag av Urban Ehrvall handlade om Nymans verkstäders långa tillverkning av motorcyklar, tävlingsverksamhet samt framstående personer inom företaget.

Kvällen började med två reklamfilmer, en från 1952 som visade hur levnadsvillkoren, för en familj i Norrland, förbättrades i.o.m. förvärvet av en lätt NV-motorcykel, närmare bestämt en DKW 125 cc. På vintern fick barnen skidtolka bakom motorcykeln och kom på så vis till skolan på 10 min istället för 1 timme när de skidade för egen maskin. När det var dags att åka till handelsboden satte sig frun på bönpallen med en ryggsäck på ryggen.

Den andra filmen från 1957 visade ett jubileum på företaget när de hade tillverkat 4 millioner prudukter och den 4 millionte var en Crescent 2000 moped. Bägge filmerna var intressanta tidsdokument.

Urban berättade vidare om hur Nymans utvecklade en 250cc, redan 1927, baserat på motorer från Eiber i Örkelljunga i Skåne. Efter något år sades samarbetet upp då Nymans hade kopierat Eibers motorer. Motorcykel var mycket framgångs rik inom tillförlitlighet, exv. Novemberkåsan samt även i rundbanetävlingar.

Urban i samspråk med deltagarna på mötet.

Elon"Guld" Forsberg med motorcykel, Nymanbolagen, Uppsala.

Efter 2:a kriget började Nyman bygga motorcyklar med motorer från exv. DKW, Sachs, JB och Royal Enfield. Även med dessa motorcyklar skördade Nyman många tävlingsframgångar.


Hasse Eriksson och Mats Hoflin i samspråk.

Vid pennan Göran Hjertstedt