Månadsmötet 10 januari 2024

  • 17 jan 2024

Det nya året rivstartade med en föreläsning om ”Triumphs Bonneville, en engelsk motorcykelikon” som även handlade om företaget Triumphs uppgång och fall.

Vi var dryga 30-talet nyfikna medlemmar på plats och Janne Qvarsell höll i caféet. 

Göran Hjertstedt är stolt ägare till tre Triumph av olika årgångar, däribland en Bonneville och han guidade oss genom dess krokiga historia både framför och bakom kulisserna med Triumph Bonneville som utgångspunkt.

Edward Turner var den skickliga konstruktören och marknadsföraren som utvecklade Triumph fram till Bonneville. Det rätta stuket, de rätta kändisarna, lättmeckad, bra prestanda och pris gjorde modellen till en, ja, triumf. 

Göran visade Bengt Olssons Vägens djävlar, en 7 minuters nostalgitripp från 1957 där vi följer skånska knuttar med sina T120 Superamerica-hojar på vägarna och utanför Frasses bar. Lite oväntat präglade de amerikanska distributörerna, Jo Mo på västkusten och TriCor på östkusten utvecklingen av Triumph Bonneville.

Ökenrace, dirt tracks och konkurrenten HD tvingade fram utförandet med dubbla förgasare, varvräknare, och egenskaper som skulle klara långa distanser och nya modeller.

Dödsstöten var för Triumph och alla övriga engelska tillverkare av tunga motorcyklar de Japanska hojarna som tar över den amerikanska marknaden på 70-talet. Göran menar att Triumph vidareutvecklade sina modeller vart eftersom så i slutet på 60-talet var dom som allra bäst med bra vägegenskaper och pålitliga motorer. Trots att slaget var förlorat gick Englands regering in med pengar men konkursen gick inte att hindra därefter bildades ett löntagarkollektiv som drev företaget från 1975 till 1983.  

Triumph Bonneville "Les Harris" 750cc

John Bloor, en rik affärsman tar över rättigheterna från det uträknade Triumph och nu produceras nästa 50 000 cyklar årligen. 

Till sist ett tips, Anders hälsar alla välkomna till Triumphs Owners Motorcykel Club's bås A0424 om ni besöker MC-mässan i Älvsjö den 26-28 januari. Ses vi inte där ses vi förhoppningsvis på nästa månadsmöte den 7 februari.

Vid pennan,

Anne-Li