Förkrigsrundan, ett riktigt äventyr!

  • 23 maj 2024

image: Förkrigsrundan, ett riktigt äventyr!

Den 18 maj träffas ett smidigt gäng hojar av den äldre modellen.

Tidigt på morgonen bantades antalet hojar ner i rask takt av olika skäl. Sist ut var Uno som inte gav upp, kom bilburen men fick lämna sin Ariel 550 SV från 1929 hemma med trasig kopplingsvajer.

Hasses Husqvarna gör entré 

Ronnie och Robban hälsar oss välkomna med campingfika innan vi kickar igång den 10 mil långa rundan på slingriga vägar i Södertörn. Turen går via Årsta havsbad, Fors, slingerbulten med lunch på Rosenhill. Agneta och Eva rattar den viktiga följebilen. Men först ett garagebesök i Skarpnäck. En länga fylld med riktigt gamla hojar och pågående projekt.

Gunnar och Ronnie spanar in en Harley-Davidson JH 2 cams racer med Keystoneram från 1928. På lyften står en blå Excelsior från 1930.

Avdelningen drömmar och idéer. Bland annat en del av en Harley-Davidson 1926 peashooter ram samt en hel Harley-Davidson halvtoppsram 25-29

 

Kanske är det så här allting börjar? Med en Crescent Bambino. I bakgrunden en Blackburn 1000 cc från 1927

Smittade av energin i garaget drar vi vidare. Efter 1 km får Robbans HD VLD från 1935 laddningsproblem och följebilen gör sin första, men inte sista utryckning. Någon kilometer senare tappar Hasses Husqvarna 250 cc från 1933 gnistan, och följebilen lastas igen. Sällskapet splittras men vi samlas upp på en kaffe vid havsbadet.

Kaffe med vevtapp

Nu kommer vi någon mil innan Gunnars HD JL med sidovagn från 1928 får transmissionsfel. Lyckligtvis utanför ett garage så Gunnar kan tryggt lämna hojen. Nu har både Robban och Uno sällskap i bilarna och följebilen är fullastad. 

Agneta och Eva är dagens hjältar

Efter en parasollunch på Rosenhill avvek Leonardi på sin FN M86 500 cc från 1938. Vi möts upp av Janne i en femfönstrad Ford coupé från 1932 som guidar oss till dagens andra garagebesök, denna gång i Haninge.

Efter en fika blir det rundvandring bland gamla hojar, skotrar och bilprojekt. Hit tar sig Ronnies HD J med sidovagn från 1928 och Hasses Ariel model B 550cc SV från 1929. 

Närmast en 1929 Indian 101 Scout 750 cc. Följt av en 1931 Harley DL. Längst bort står en 1947 Harley Knucklehead modell FL. Indian Scouten är ett "Barn find" som Janne hittade för 3-4 år sedan och som visar att det fortfarande går att hitta vettiga kompletta hojar.

Högst upp på hyllan syns från vänster en Heinkel, Peugeot och två NSU från 1954-59

Jannes "Ford special" från 1950. En bil som byggdes för tävlingar i norden och kördes på is, grus och asfalt i slutet på 40-talet och en bit in på 50-talet. Motorn är en Ford sidventilare som toppventilkonverterats med Arduntoppar och 8st Solex förgasare. Renoveringen är ganska långt gången och förhoppningen är att den ska vara ute på vägarna om ett par-tre år.

 

Vi spanar in en Hedelin experimentmotor 1000 cc 275 hk

Ronnie, initiativtagare till Förkrigsrundan, lotsar det krympande hojsällskapet med en ängels tålamod, stämningen är god, tempot lugnt och analysen av motorstoppen grundliga. Allt sker i strålande solsken och i ett försommarlandskap som är på gränsen till löjligt fint. Vi tackar och bockar för att de riktigt gamla veteranhojarna får en skräddarsydd utflykt med följebil och spännande garagebesök. Det här gör vi gärna om!

Vid pennan Anne-Li